Ravinto ja ravintolisät kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavalle.

Jos sinulla on kilpirauhasen vajaatoiminta, tiedät varamasti että laadukas luonnollinen ravinto ja joskus myös ravintolisät ovat kilpirauhaspotilaalle tärkeitä.

Luontaisilla ravintolisillä pyritään ravitsemaan soluja, korjaamaan soluvaurioita ja pysäyttämään autoimmuunireaktioita.

Jos hoidot aloitetaan ajoissa, voidaan lievä kilpirauhasen vajaatoiminta hoitaa luontaistuotteilla normaaliksi ilman varsinaisia lääkkeitä.

Kilpirauhasen vajaatoiminta ruokavalio kannattaa ensimmäisen kuukauden ajan koostaa raakaravinnosta, johon sisältyy mm marjoja, hedelmiä, vihanneksia ja vihreää salaattia, proteiinilähteitä kuitenkaan unohtamatta mm. kilpirauhaselle tärkeän tyrosiini-aminohapon saamiseksi. Hyvä proteiinilähde on kala, rasvaisesta kalasta saa myös paljon välttämättömiä omega-3-rasvahappoja.

Siemenmaidot, pähkinät ja mantelit sisältävät myös proteiinia ja hyvää rasvaa ja ovat ravitsevia. Maitotuotteet, erityisesti hapanmaitotuotteet, vähärasvainen juusto ja kananmuna ovat yleensä suositeltavia ja ne ovat myös tärkeitä jodin lähteitä Suomessa.

Merilevää voi hypotyreoosipotilas käyttää, mutta maltillisesti. Kilpirauhanen tarvitsee jodia, mutta kohtuudella. Optimaalinen jodin saanti on 150-200 mikrogrammaa/vrk.

Suoliston kunnosta tulee huolehtia mm. syömällä riittävästi kuitua ja useat hyötyvät myös maitohappobakteereista eli probiooteista.

Gluteeniton ruokavalio voi joillekin olla hyödyksi. Kilpirauhasen vajaatoiminta ja keliakia voivat esiintyä samanaikaisesti. Täysjyväviljoja kannattaa suosia.

Ravintolisät

Ravintolisät ovat usein tärkeitä kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavalle. Puutetilojen hoitamisen lisäksi, niistä saattaa olla etua, jos tavoitteena on esimerkiksi laihdutus.

Seuraavaksi käydään läpi tärkeimmät ravintolisät kilpirauhaspotilaalle

Kilpirauhaspotilaan tärkeimmät ravintolisät

Useilla hypotyreoosipotilailla on seleenin puute. Seleeniä tarvitaan T4-hormonin muuttumisessa T3-hormoniksi ja se voi vähentää kilpirauhasvasta-aineita.

Sinkki, E-vitamiini, A-vitamiini sekä B-vitamiinit vaikuttavat kilpirauhashormonien muodostumiseen, myös näistä voi olla useimmille hyötyä.

D-vitamiini on suomalaisille välttämätön ravintolisä talvisaikana, se näyttää muiden ravintotekijöiden kanssa vähentävän autovasta-aineiden muodostusta ja autoimmuunitauteja. Asiantuntijat suosittelevat D-vitamiinia aikuisille talvisaikaan jopa 50- 75 mikrogrammaa/vrk.

C-vitamiini on monille tarpeen, se vaikuttaa mm. immuunipuolustukseen ja stressihormonien tuotantoon, sitä voi ottaa esim. 500 mg 2-4 kertaa päivässä. Hyvin suuria määriä C-vitamiinia ei pidä ottaa, koska ne voivat vaikuttaa kilpirauhashormonituotantoon.

Omega-3-rasvahapot ovat välttämättömiä kilpirauhasen normaalitoiminnalle.

Magnesium- ja kalsiumlisät ovat usein tarpeen. Krooninen stressi vähentää magnesiumia kehossa ja tämä huonontaa kykyä rentoutua ja nukkua syvästi.

Kilpirauhasen vajaatoiminnan hoito luontaistuotteilla

Moni tutkimus osoittaa että kilpirauhasen vajaatoiminnan hoito luontaistuotteilla on täysin mahdollista, mutta ei välttämättä niin tehokasta kuin odotetaan.

Ennen luontaistuotteiden käyttämistä, on hyvä jutella lääkärin kanssa, eikä uskoa kaikkea mitä saatat lukea netistä.

Luontaistuotteista hyviä vaihtoehtoja on mm. ashwagandha, joka on lupavaa yritti, jonka kanssa on tehty lupaavia tutkimuksia siitä, että se saattaa auttaa kilpirauhasen vajaatoimintaan.

Voit myös esimerkiksi käyttää jodilisää tai syödä merilevää, joka sisältää valmiiksi muodostettua kilpirauhashormonia.

Jodilisävalmisteita on saatavana pillereinä, nesteinä ja voiteina. Jos käytät liikaa jodia tai sinulla on perussairaus, joka aiheuttaa matalia hormonitasoja, keskustele lääkärisi kanssa ennen minkään jodin käyttöä.

Jätä kommentti